Hoe inefficiëntie mijn carrière een kickstart gaf

Ik begon mijn QP-certificering en carrière bij Pfizer Manufacturing NV in Puurs als projectingenieur in het chemisch laboratorium. Ik was verantwoordelijk voor de analytische tech transfer en validatie, en voor degenen onder jullie, zoals mijn jongere naïeve zelf, die dachten dat die transfers en validaties altijd voorspoedig en efficiënt verliepen bij zulke grote farmaceutische spelers, is dat niet het geval. Veel kleine dingen gingen mis en leidden tot vertraagde tijdslijnen, en niemand, mezelf incluis, houdt van vertragingen. Goedbedoelde maar loze zinnen als “je kon er niets aan doen” of “het was buiten jouw controle” werden gebruikt om me te motiveren. Maar eerlijk gezegd voelde het voor mij alsof ik collega’s en andere mensen die op het project vertrouwden, teleurstelde. Om dit knagende gevoel om te zetten in actie, besloot ik dit probleem koste wat kost op te lossen en bij voorkeur zo snel en efficiënt mogelijk, en zo ontstond mijn eerste Six Sigma-project.

Tijdens dat eerste project herinner ik me dat ik mezelf en mijn plaats in een professionele omgeving duidelijk leerde kennen. Ik hield van het dynamische aspect en de drive om samen met mijn collega’s een probleem op te lossen, en meer nog, ik had echt een hekel aan inefficiëntie en verspilling (what about een uitstekende combinatie)! Mijn voormalige mentor en leidinggevenden bij Pfizer pikten dit snel op. Dankzij hen kreeg ik de kans om me verder te ontwikkelen in Six Sigma. Green belt, black belt, statistieken, stakeholder management, lean trainingen, alles kwam voorbij en mijn drive om complexe problemen op te lossen en mensen te helpen bleef groeien.

“Samenkomen is een begin. Samen blijven is vooruitgang. Samenwerken is succesvol zijn.”

Henry Ford, Oprichter van Ford Motor Company en sponsor van de lopende band.

Sinds die dag heb ik elke Six Sigma-opdracht met beide handen aangepakt. Ik leerde andere afdelingen kennen, andere visies, andere benaderingen en, bovenal, andere mensen. Ik ben ervan overtuigd dat het aspect “mensen” hierbij centraal staat, hoewel dit nog veel te vaak wordt onderschat. Vele farmaceutische processen, zij het QC, QA, klachten, RA, vereisen nog steeds veel mensen, elk met hun specifieke rollen en verantwoordelijkheden. Elk individu met zijn/haar eigen persoonlijkheid en waarden in het leven, elk individu met een specifieke trainingsprogramma dat is uitgestippeld voor zijn/haar taak om zo min mogelijk fouten te maken, elk individu… Ik zou door kunnen gaan, maar wat ik wilde aantonen is dat mensen hierin een centrale rol spelen. Hoe complex het probleem ook is, hoeveel ervaring of tools je ook hebt, als je alleen bent, ben je verloren…

“Intellectuelen lossen problemen op, genieën voorkomen ze.”

Albert Einstein

In maart vorig jaar, kreeg ik een telefoontje van een collega QP en vriend, Thomas Eerdekens, dat er binnen het consultancybedrijf “Farma Consulting & Partners” een kans was om mijn vaardigheden verder te ontwikkelen en bedrijven te helpen efficiënte processen en workflows op te zetten. Ik was op het punt gekomen waarop ik processen meteen goed wilde opzetten om problemen te voorkomen in plaats van ze alleen op te lossen. Dus besloot ik de sprong te wagen! En hier ben ik nu, werkzaam als consultant voor Johnson & Johnson binnen het CAR-T domein. Mijn focus is om efficiënte, right-first-time sample flows op te zetten met als ultieme doel om het product tijdig bij de patiënten te krijgen. Geen ruimte voor fouten, precies zoals ik het graag heb!

Voor mij combineert werken bij Farma Consulting & Partners twee zaken die ik zeer waardeer: een betrouwbare partner zijn die andere bedrijven en mensen helpt, en mezelf voortdurend verbeteren in dat opzicht. Het biedt me de mogelijkheid om de manier waarop ik werk voortdurend te verbeteren en me aan te passen aan de steeds veranderende eisen van zowel onze klanten als het leven zelf. Want uiteindelijk is de enige ware constante in het leven verandering. Met deze mentaliteit en vaardigheden Farma Consulting & Partners verder ontwikkelen is natuurlijk iets waar ik erg naar uitkijk!

Over de auteur:
Jan heeft een brede technische achtergrond opgebouwd als Operational Excellence Deployment Lead binnen zowel de commerciële aseptische productie, als de kwaliteitscontrole van vaccins, parentale en oftalmologische producten. Hij heeft een uitgebreide ervaring met het uitvoeren van complexe Six Sigma en LEAN projecten en met het uitrollen van Operational Excellence culturen.

Binnen Farma Consulting & Partners, is Jan verantwoordelijk voor de ondersteuning van onze klanten binnen het projectwerk. Hij treedt op als SME rond LEAN en Six Sigma projecten en statistiek.

Op zoek naar een QA consultant?

Contacteer ons