Afgestudeerd! Klaar voor een carrière in de farma industrie?

Een jaartje geleden studeerde ik af aan de KU Leuven met een diploma Master in de Biomedische Wetenschappen op zak. “Zeer waardevol” was me altijd gezegd en “Je kan er veel kanten mee op later!”. Eén van de genoemde opties was een job in de farma industrie, maar wat zou dat dan precies zijn en hoe goed bereidde mijn diploma me hier op voor?

Na een berichtje van Inge op LinkedIn volgden nog enkele aangename gesprekken en besloot ik om bij Farma Consulting & Partners te starten als consultant in de farma- en medical devices industrie. Hier werd ik met open armen ontvangen en binnen enkele weken begon ik aan mijn eerste project bij een kleinere distributeur van medische hulpmiddelen. Ondertussen werk ik bij één van de grote spelers in de farma industrie, wat aantoont dat Farma Consulting je de kans geeft om diverse domeinen te verkennen en je interesses verder te ontwikkelen.

Na enkele maanden gewerkt te hebben, kan ik samenvatten …

…wat je wel leert op de universiteit:

 • Brede achtergrondkennis, o.a. de basics van kwaliteitsmanagement, stappen die geneesmiddelen doorlopen voor ze op de markt komen en wat farmacovigilantie inhoudt, onderzoekstechnieken, biochemie, etc;
 • Kritisch denken;
 • Samenwerken;
 • Plannen en behalen van deadlines;
 • Presenteren;
 • Grote hoeveelheden leerstof verwerken en dus ook snel nieuwe kennis oppikken.

…waar je diploma je niet op voorbereidt:

 • Kennis rond structuren van farmabedrijven, vb. welke departementen en welke rollen komen er in voor;
 • Wat een kwaliteitssysteem concreet inhoudt;
 • Hoe een kwaliteitssysteem er uit kan zien, vb. welke software gebruikt wordt om de documenten te managen;
 • Sectorspecifieke termen en afkortingen;
 • Projectplanning in samenwerking met een klant.

Natuurlijk kan een diploma je nooit helemaal voorbereiden op de reële werksituatie, het is eerder een toegangsticket. Wanneer je je carrière start, zul je altijd nog moeten blijven leren en je moeten inwerken in specifieke werkgebieden.

Gelukkig is Farma Consulting & Partners een bedrijf waarin dit mogelijk is! In mijn derde week kreeg ik al de kans om de ISO 13485:2016 training van Allanta te volgen, gericht op kwaliteitssystemen in de medische hulpmiddelen industrie. Maar ook bij collega’s en bij Olivier kan je altijd terecht voor uitleg of voorbeelden, waardoor je on-the-job nog veel meer kunt leren.

Dus, als je ook graag wilt werken in de farma- of medische hulpmiddelensector, in een groeiend bedrijf waar je volop kansen krijgt, twijfel dan niet langer en neem contact op met iemand uit ons team!

Over de auteur:
Sofie is afgestudeerd als Master in de Biomedische Wetenschappen & ondersteunt onze klanten binnen de medical device & farma sector.

Op zoek naar een QA consultant?

Contacteer ons