Een sprong in het onbekende

Toen ik aan het einde van mijn schoolcarrière klaarstond om het beroepsleven in te duiken, had ik mijn carrièrepad tot nog toe nooit kunnen voorspellen. Na enkele jaren in het werkveld (ja, ik weet dat de 30 nadert), is het een mooi moment om na te denken over mijn reis tot nu toe.

Het eerste hoofdstuk

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Met een beetje een “eerste schooldag gevoel”, begon ik in september ’17 aan mijn professionele carrière bij Janssen Pharmaceutica. Tot op vandaag herinner ik me nog steeds mijn eerste stappen op de site in Beerse. Aan het begin van mijn eerste werkdag de site binnenwandelen, maakte heel wat indruk. Maar laten we terug focussen op het werk. Tijdens mijn QP-stage ondersteunde ik verschillende projecten binnen de steriele afdeling, waardoor ik waardevolle ervaring kon opdoen op het gebied van aseptische productie.

Ik moet toegeven dat de steriele productieruimtes net zo indrukwekkend waren als de site zelf. Ik genoot ervan om te werken in een state-of-the-art omgeving, vol met hoogopgeleide professionals. Het stelde me in staat om te leren van experts uit de sector, wat echt voelde als een kickstart voor mijn carrière.

Een andere mooie opportuniteit was het introductieplatform voor QP stagiairs, waar we het voorrecht hadden om het (senior) management te ontmoeten en een indruk te krijgen van het brede gamma aan activiteiten op de site. Toch deed dit me zelfs nog meer twijfelen over mijn verdere carrièrepad, want er waren veel meer afdelingen en functies dan ik me zelfs maar kon voorstellen!

Na zes maanden ontving ik mijn officiële QP certificatie van het FAGG. En hoewel ik graag bij Janssen werkte, koos ik na mijn traineeship voor een andere weg. Ik denk dat mijn nieuwsgierigheid om nieuwe gebieden te ontdekken het toen reeds had overgenomen.

Een nieuwe sprong

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Sharp is een CMO, gespecialiseerd in primaire en secundaire verpakking voor de farmaceutische industrie. Hoewel het misschien niet zo bekend is als Janssen, stelt de site in België (Hamont-Achel) ongeveer 500 werknemers tewerk. Ik werkte in het QP team, waar we onszelf richtten op batchvrijgave en alle reguliere QMS-activiteiten (afwijkingenbehandeling, wijzigingsbeheer, klachtenafhandeling…).

Terwijl ik me bij J&J kon specialiseren binnen een specifiek veld en daar van alle experts kon leren, kreeg ik bij Sharp een bredere kijk op QA. Ik kon me minder specialiseren, maar aan de andere kant, vormde ik een bredere kijk op kwaliteitsmanagement en de interacties tussen alle processen en afdelingen binnen een farmaceutisch bedrijf.

Een andere nieuwe ervaring voor mij was het werken bij een CMO. Werken bij een CMO betekent interacties met veel verschillende externe stakeholders. Dit zorgt voor een zeer dynamische sfeer, waarvan ik erg heb genoten tijdens mijn tijd daar.

De wereld van de medicinale gassen

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Omwille van persoonlijke redenen – we verhuisden terug van het mooie Limburg naar Leuven – besloot ik Sharp te verlaten. Als volgende op mijn pad lag Air Liquide Healthcare. Het bedrijf is actief in de wereld van medische gassen (bijv. zuurstof, anesthesiegassen…) en biedt daarnaast diensten aan op het gebied van medische hulpmiddelen (bijv. verhuur en onderhoud van CPAP’s en ventilatoren, aanleg van leidingnetwerken voor medische gassen in ziekenhuizen…).

Mijn werk richtte zich op de opvolging en verbetering van het QMS. Niet alleen de wereld van de medische gassen was nieuw voor mij, maar ook die van de medische hulpmiddelen. Het QMS van Air Liquide omvatte niet alleen de GMP-vereisten, maar ook de normen ISO9001:2015 en ISO13485:2016. Inzicht krijgen in hoe al deze eisen zijn vertaald naar één lean QMS, was heel leerzaam en leverde me weer veel nieuwe inzichten op.

Geland!

Door een plotse ontmoeting, kwam ik weer in contact met mijn voormalige manager van Sharp. Hij was toen freelancer en speelde met het idee om zijn eigen bedrijf te beginnen. Omdat ik een goede band met hem had, en het idee om iets vanaf nul op te bouwen me triggerde, besloot ik de gok te wagen.

Als ik één ding heb geleerd van mijn eerdere ervaringen, dan is het wel dat ik een zeer brede interesse heb. De farmaceutische industrie is zo veelzijdig en elke omgeving is uniek. Los daarvan moet ik toegeven dat ik graag blijf leren en dat ik routine haat. Als ik al deze puzzelstukjes bij elkaar leg, denk ik dat ik eindelijk op de juiste plek ben beland: een expertise bedrijf dat zich richt op QA & QP services. Het geeft me de kans om mezelf verder te ontwikkelen binnen verschillende omgevingen, ervaring op te doen met verschillende technologieën en dit alles in een zeer open sfeer samen met gelijkgestemde, gemotiveerde professionals.

Als ik mezelf vijf jaar geleden advies zou moeten geven, zou ik voor het volgende gaan:

  1. Zoek een bedrijf waar je kansen krijgt om jezelf te ontwikkelen. Zorg dat er een visie aanweizg is voor training & development.
  2. Zoek een mentor. Je hebt iemand met ervaring nodig die je ondersteunt, stimuleert en uitdaagt.
  3. Kies een werkomgeving waar je je goed voelt en waar je oprecht gewaardeerd wordt. Je werkt om te leven en niet andersom.
  4. Zorg ervoor dat je om je heen kijkt en steel met je ogen. Moedig jezelf aan om assertief te zijn en je collega’s om advies te vragen.
  5. Blijf in het begin van je carrière niet te lang in dezelfde functie hangen. Er zijn zoveel mogelijkheden, dus gebruik ze!

De eerste vijf jaar van mijn carrière zijn voorbij gevlogen. Ik kijk al uit naar de volgende!

Over de auteur: Thomas is Partner bij Farma Consulting. Hij is verantwoordelijk voor het ondersteunen van onze klanten binnen Quality Assurance en Quality Management projecten.

Op zoek naar een QA consultant?

Contacteer ons