Consultants: wie en wat?

Een bedrijf kan de diensten van een externe consultant inschakelen wanneer een bepaalde expertise niet binnen het team te vinden is. Consultants werken aan tijdelijke projecten, variërend van enkele maanden tot enkele jaren. Recent afgestudeerden kunnen, ondanks een beperktere ervaring, zeker ook als consultant werken. In dat geval zijn een goede mindset en een sterke arbeidsethos wel vereist.

Om als consultant te werken, zijn volgende eigenschappen een grote plus:

  • Snelle leercurve: op korte termijn veel en complexe informatie verwerken.
  • Georganiseerd: om een gestructureerd proces op te zetten, moet je zelf ook georganiseerd zijn.
  • Onafhankelijk: in staat zijn om goed te plannen en durven beslissingen te nemen.
  • Sterke communicatie: beknopte en duidelijke communicatie en de wil om naar mensen te luisteren.
  • Oplossingsgericht: doorzettingsvermogen en out-of-the-box thinking bij het vinden van oplossingen.
  • Geduld: al lerende genieten, verschillende paden ontdekken.
  • Connecteren: met de juiste mensen op de juiste plaats.
  • Flexibiliteit: regelmatig van werkomgeving veranderen, werken met verschillende mensen en types persoonlijkheden.
  • Nieuwsgierigheid en leergierigheid: op de hoogte willen zijn van de nieuwste ontwikkelingen, de organisatie willen doorgronden…

Niet alle checkboxes afgetikt, maar wil je toch werken als consultant? Dit is zeker mogelijk! Als consultant leer je ‘on the job’ en ontwikkel je vaardigheden in korte tijd. Training kan ook worden gebruikt om vaardigheden aan te leren. Als consultant ontwikkel je snel verschillende hard skills. Als je echt succesvol wilt zijn, is het het beste om ook je soft skills te trainen.

Een grote goed nieuws show? Toch niet, want werken als consultant heeft ook een aantal nadelen waar je mee om moet kunnen gaan. Als consultant werk je overal en nergens. Je rolt altijd van het ene project naar het andere, wat behoorlijk vermoeiend kan zijn. Je moet goed met druk kunnen omgaan, want de verwachtingen zijn hoog. Zowel het consultancy bedrijf als de klant rekenen op jouw verantwoordelijkheid. Deze nadelen wegen echter niet op tegen de voordelen! Als consultant kun je op korte termijn vaardigheden ontwikkelen. Omdat je verschillende bedrijven en mensen ontmoet, kun je een groot netwerk opbouwen. Als starter kun je snel ervaring opdoen in verschillende bedrijven en ontdekken wat het beste bij je past.

Helemaal overtuigd dat je in het profiel van een consultant past? Neem zeker contact met ons op!

Op zoek naar een QA consultant?

Contacteer ons